MV Panagiotis roncsai, Navagio Beach, Görögország

Görögország egyik leghíresebb strandja minden bizonnyal a Navagio Beach, pazar partvonalával és kristálytiszta vízzel. Ennek ellenére egyik legnépszerűbb látnivalója az MV Panagiotis roncsa a Zakynthos-sziget északnyugati partján. 

A hajó 1980 októberében szenvedett balesetet. Számos elmélet létezik róla, de úgy tűnik, hogy ez egy csempészhajó volt, amelynek a rossz időjárás miatt horgonyoznia kellett az öbölben.

 A hajó kapitánya szerint a hajót ezután kifosztották, és nyomozást indítottak. 

Amikor a kapitány néhány hónappal később visszatért a hajójához, hogy újratelepítse azt, állítólag megdöbbentette a rozsdás tetem szépsége, és úgy döntött, hogy ott hagyja.

 Szárazföldön nem megközelíthető, a strand, ahol az MV Panagiotis fekszik, még mindig megér egy kitérőt.

Navagio Beach

MV Captayannis hajótörés, Clyde River, Skócia

Helensburgh város lakói által Sugar Boat néven ismert MV Captayannis több mint 40 éve fekszik az oldalán a Clyde folyó közepén, és egy jól ismert mérföldkő. 

Heves vihar volt, amely 1974. január 27-én legyőzte a hajót, és az idő múlása és a néha nehéz skót időjárási körülmények ellenére a roncsok még mindig jó állapotban vannak.

MV Captayannis

Eduard Bohlen hajótörés, Skeleton Coast, Namíbia

A Skeleton Coast a Namíb-sivatag melletti part Namíbiában. Híres arról, hogy több hajóroncs is van, de az egyik különösen szokatlan: az Eduard Bohlen hajóé. 

Ennek a teherszállító hajónak a leállása 1909. szeptember 5-én történt a Conception-öbölben, sűrű ködöt követően. Azóta a 2272 tonnás, 94 méter hosszú roncs szinte teljes egészében a homokba temetkezik, több mint 400 méterre a parttól.

Eduard Bohlen

 

Nyereményjáték roncsai, Fathom Five National Marine Park, Kanada

A Georgian-öböl északi részén, a Tobermory körzetben találjuk a Nyereményjáték, az 1867-ben máig ismeretlen okból elsüllyedt szkúner, teljesen víz alá süllyedt roncsait. 

A 10 méteres mélységben függőlegesen elhelyezett, még mindig nagyon jó állapotban lévő, és bizonyítottan túléli a kanadai telet, a nyereményjáték romjai a Big Tub Harbour legfotogénebb és leglátogatottabb helye. 

Big Tub Harbour