Lonely Planet nyilvánosságra hozta éves legjobb utazási  listáját a 30 legnépszerűbb úti céllal, amelyet 2023-ban érdemes meglátogatni. 

Különféle úti célokat és inspirációkat találhat, amelyeket szakértelemmel választottak ki, hogy segítsen átgondolni azokat a helyeket, amelyekre esetleg nem gondolt utazási célként.

Az elmúlt években listánkat a legizgalmasabb országok, régiók és városok szerint rendeztük.  

De ahogy az utazás fellendült, észrevettük, hogy az emberek tartalmasabb élményekre vágynak, és sokkal tudatosabban választják ki a meglátogatni kívánt helyeket. Ezt szem előtt tartva újragondoltuk a listánkat, és a legnépszerűbb úti céljainkat nem ország, régió vagy város szerint rendeztük, hanem az egyes helyeken elérhető legjobb utazási típusok szerint.

Étkezés

  • Lima (Peru)
  • Umbria (Olaszország)
  • Fukuoka (Japán)
  • Kuala Lumpur (Malajzia)
  • Montevideo (Uruguay)
  • Dél-Afrika

A helyi perspektívák, útvonalak és ajánlások minden úti cél középpontjában állnak, hogy segítsenek elképzelni és megtervezni egy emlékezetes utazást.

Ez azt jelentheti, hogy megkockáztat egy új országot, például Máltát vagy Guyanát, ahol a barátaid még nem jártak. Ez azt jelentheti, hogy egy kevésbé látogatott helyet választ egy kedvenc úti célon, például Marseille-t Párizs helyett vagy Fukuokát Tokió helyett. Mind a négy helyszín a 2023-as lista 30 desztinációja között szerepel.
A Lonely Planet utazása 1972-ben kezdődött, miután Maureen és Tony Wheeler az Egyesült Királyságból Ausztráliába utaztak, és ezt követően útmutatót tettek közzé szárazföldi kalandjuk újrateremtéséhez.

Kulináris élvezetek

Nem meglepő, hogy Lima szerepel a Lonely Planet listáján az „enni” rovatban az egyik kiválasztott között – Peru fővárosa évek óta halmozza az elismerést a világ 50 legjobb étterme listáján.
Dél-amerikai testvére, Montevideo azonban – egy másik „enni” bejegyzés – nem olyan nagy horderejű. Az uruguyai főváros látogatói felismerhetik a kontinensen máshol népszerű ételeket, mint például a dulce de leche, az asado steak és a yerba mate .
Uruguay borvidékként is kiteljesedik, vörös és fehér borokat egyaránt kínál. Ráadásul sokkal megfizethetőbb és kevésbé zsúfolt, mint az argentin Mendoza borvidék.
Az utcai ételek szerelmeseinek érdemes Kuala Lumpurba menniük. A főváros tökéletes hely a Malajzia minden tájáról származó ételek megismeréséhez , mint például a nasi lemak (a nem hivatalos nemzeti étel), a penangi stílusú curryk és a peranakai klasszikusok , mint például a halászlé.
Eközben nehéz olyan olasz konyhát találni, amelyet nem szeretnek.
Stanley Tucci ellátogatott Umbriába a „Searching for Italy” című műsorának egyik epizódjában, amely fekete szarvasgombával, vadkan raguval és párolt galambbal lakmározott. 
A Lonely Planet listáján is szerepel.
Ahogy a világ kinyílt a hosszú Covid-korlátozások után, sok utazó késztetést érzett arra, hogy kapcsolatba lépjen másokkal, vagy újra kapcsolatba lépjen másokkal.
Ennek egyik módja, ha benézünk a saját kertünkbe.
Boise , Idaho fővárosa a világ legnagyobb baszk közösségének ad otthont Spanyolországon kívül, és a Make Lonely Planet „csatlakozási” listáján található. Néhány helyi lakos még mindig beszéli a baszk nyelvet, hagyományos táncokat tanul, és elég nagy paellát készít ahhoz, hogy az egész várost táplálja.
Eközben a világ másik felén Sydney is felkerül a listára. Az ausztrál város ismert barátságos lakóiról, valamint gyönyörű strandjairól , kiváló ételkínálatáról és… ó, igen, egy nagyon klassz operaházról.
Az afrikai örökséggel rendelkező emberek a ghánai Accrába szeretnének menni, hogy saját kapcsolatukat érezzék. A szintén listán szereplő ország 2019-ben a Visszatérés évét ünnepelte, amely a diaszpóra minden részéről érkezett Ghánába közösségre és közösségre.
Csak azért, mert eltelt az év, még nem jelenti azt, hogy a kötődés érzése megszűnt: Ghána el akarja érni az évi nyolcmillió turista célját.