11. Île de Porquerolles, Franciaország

Amennyiben csak egy strandot említsünk, a Hyères partjainál lévő Île de Porquerolles autómentes szigete a francia Riviérán Főszezonban igen zsúfolt a kirándulóktól, de szezonon kívül érdemes ide látogatni, hogy zavartalanul élvezhessük ezt a félhold alakú, gyöngyházfehér homokos strandot, amelyet fenyő- és eukaliptusz erdők szegélyeznek.

12. Rauðasandur, Izland

A Látrabjarg-félszigeten, Izland távoli Westfjordjaiban, egy kanyargós hegyi úton érhető el, Rauðasandur hatalmas, üres és megdöbbentően gyönyörű. Összezúzott kagylóhéjak alkotják, bronz homokját sötét sziklák szegélyezik. Mögötte azúrkék lagúna áll, Ha a Látrabjarg madársziklákon túrázik, figyeljük meg a a fókákat. Tiszta napokon a kilátás a Snæfellsjökull gleccservulkánt is megcsodálhatjuk.

13. Praia mint Catedrais, Spanyolország

Ha a tengerparti istenek oltáránál szeretne imádkozni, a Praia mint Catedrais Galíciában pontolyan, minta mennyország. Nevét („Cathedral Beach”) onnan kapta, ahogy a szél és a víz ezt a partszakaszt látványos sziklaívekké, tornyokká formázta, ezért a legjobb apálykor meglátogatni, amikor a hosszú aranyhomok megfelelően látható. A nyári időszakban a látogatáshoz ingyenes engedély szükséges.

14. Sveti Stefan, Montenegró

Az Adria nem sokkal több fotogénebb hely létezik, mint a montenegrói Sveti Stefan (Свети Стефан) erődített szigetfaluja . Itt fenyők, olajfák és leanderek kandikálnak a 15. századi kővillák fölé, amelyek akár egy csendélet szegélyezik a rózsaszín homokot és az átlátszó vizet. A tengerparton lustálkodhatunk, de hacsak nem az Aman Resortban száll meg, csak túrával látogathatja meg a szigetet.